سوال:خیلی توبه می کنم ولی بازم به گناه برمی گردم .لطفا یک کم راهنماییم کنین.
نتیجه تحقیق نویسنده وبلاک راه فضیلت:
دوست خوبم ممنون که به وبلاک راه فضیلت تشریف آوردید و ممنون از این که سوال خود را با این وبلاک در میان گذاشتید امیدوار که همیشه موفق و سالم باشید و ان شاالله بتوانید گناه را ترک کنید و البته دعا کنید که ما هم بتوانیم گناه را واقعا ترک کنیم...در پاسخ شما باید عرض کنم :
دستور العمل زیر براى ترک گناه مفید است.
1- ترک زمینه گناه:این خود زیرمجموعه اى دارد که مهمترین آن عبارت از است:
کنترل چشم: دقیقا باید مواظب چشم خود بود که مبادا به نامحرم و کلًا هر آنچه که شهوت انگیز است، نگاه شود.همان گونه که امام صادق علیه السلام می فرماید:نگاه کردن به نامحرم تیرى مسموم از تیرهاى ابلیس است و چه بسا نگاهى که حسرت دراز مدتى را در دل به ارث بگذارد«1»
تا حد امکان انسان از حضور در مجالس مختلط یا برخورد با نامحرم پرهیز نماید.
کنترل گوش:باید از شنیدنى هایى که ممکن است به حرام منجر شوند و زمینه ساز حرام هستند پرهیز شود. مانند نوار موسیقى، صداى شهوت انگیز نامحرم و.
ترک مصاحبت با دوستان ناباب: دوستانى که باعث مى شوند انسان مزه گناه را مزمزه کند،در واقع دشمن هستند و باید از آ نها پرهیز کرد.
از امام سجاد (ع) نقل شده:حضرت از همراهى و سخن گفتن و رفیق بودن با پنج کس را نهى فرموده:کذاب، گناه کار، بخیل، احمق و کسى که قطع رحم کرده است»«2»
ترک فکر گناه: ترک زمینه گناه سهم به سزایى در ترک فکر گناه دارد ازاینرو هر چه بیشتر و دقیق تر زمینه گناه ترک شود فکر گناه کمتر به سراغ انسان مى آید.این فکر گناه است که شوق در انسان ایجاد مى نماید و بعد از شوق انسان اراده عمل می کند و بعد خود گناه محقق مى شود، مسلما تا اراده و شوق و میل نسبت به کارى نباشد انسان مرتکب آن کار نمى گردد.
اشتغال به برنامه شبانه روزى:حتما باید شبانه روز خود را با برنامه ریزى صحیح و متناسب وضع روحى و جسمى خود پر کنید و هیچ ساعت بیکارى نداشته باشید تا نفس شما را مشغول کند.در اوقات بیکارى وسوسه هاى نفس و شیطان به سراغ انسان مى آید و او را به فکر گناه و سپس به خود گناه مى کشاند همان گونه که از امیر المومنین این گونه نقل شده است که حضرت فرمودند:براستى و حقیقت که این نفس انسانى پیوسته و مرتب به بدى امر مى کند در نتیجه هر کس آن را به خود واگذارد و به کارى نگمارد نفس او را به سمت گناهان مى کشاند»«3»
روزه گرفتن: روزه گرفتن قواى حیوانى و شهوانى انسان را تضعیف مى کند اگر قواى شهوانى ضعیف گشت قهرا فکر گناه هم کمرنگ مى شود. همان گونه که از امام صادق علیه السلام این گونه نقل شده است که حضرت فرمودند:هرگاه شکم پر شود طغیان مى کند،«4»
و مفهوم این سخن زیبای امام این است اگر شکم بر نشود طغیان نمى کند و بهترین قسم جوع و گرسنگى همان روزه گرفتن است.
تذکر این نکته بسیار ضرورى است که اولًا: روزه نباید براى بدن ضررى داشته باشد وگرنه شرعا حرام است. ثانیا: براى کارهاى روزمره مخل نباشد. ثالثا: اگر نه مضر بود ونه مخل فقط روزهاى دوشنبه و پنجشنبه باشد نه بیشتر ولى در هر صورت اگر براى روزه گرفتن عذرى است مورد بعدى یعنى ورزش دو برابر شود.
ورزش:هر روز ورزش لازم است البته آن ورزش هایى باشد که براى بدن ضررى ندارد مثل نرم دویدن و نرم طناب زدن و انجام حرکت هاى کششى و اگر براى روزه گرفتن عذرى هست زمان ورزشى دوبرابر شود مثلًا از بیست دقیقه به چهل دقیقه افزایش یابد.
فکر مرگ:این یکى دیگر از چیزهاى بسیار مفید است که فکر گناه را یا از بین مى برد و یا کم مى کند که این به شدت و ضعف فرو رفتن در فکر مرگ بستگى دارد اگر انسان با این واقعیت انس بگیرد و مردن را باور دل سازد نقشى سازنده و بالا برنده دارد. همان گونه که از امیر المومنین این گونه نقل شده است که حضرت فرمودند: یاد کنید مرگ را،درهم کوبنده لذات را و تیره و تلخ کننده شهوات را و دعوت کننده جدایى ها را»«5»
یاد مرگ یکی از عواملی است که در خود سازی بسیار موثر است،یاد مرگ شهوت های نفسانی را از بین می برد و رشه های غفلت را قطع می کند و آتش حرص و طمع را خاموش می سازد و دنیا را در نظر انسان کوچک می کند.و در واقع بهترین موعظه کننده برای انسان یاد آوری مرگ می باشد همان گونه که وجود نازنین نبی گرامی اسلام می فرماید:مرگ بهترین پند دهنده و واعظ است«6»آنچه که بسیار مهم است این است که اولًا این فکر هر روز و مستدام باشد اگر شبانه روزى نیم ساعت باشد کافى است ثانیا در مکان خلوتى باشد مخصوصا اگر آن مکان خلوت خود محیط قبرستان باشد به هر گونه که این
فکر در مرگ با جان عجین شود و باور دل گردد بسیار مطلوب است مثلًا یکى از کیفیت هاى فکر در مرگ را یکى از بزرگان چنین مى فرمود: تمام خاطرات تلخ و شیرین گذشته را در حد امکان مثل یک فیلم از ذهن بگذراند و به خود بباورانید که همه این ها گذشت و چند روز باقى مانده عمر هم مى گذرد لحظات جان دادن، وقتى که خویشان و نزدیکان را رها مى سازد و از تمام تلخ و شیرینى ها وداع مى کند و همه و همه را به خوبى تأمل کند تا دل بلرزند و چشم بگرید.
سخن آخر این است که این دستورات وقتى نتیجه مى بخشد که هر چه دقیق تر به آن عمل شود .
کتب زیر سفارش مىشود:
1- نردبان آسمان (دروس اخلاق حضرت آیت الله بهاءالدینى)، تدوین و ویرایش: اکبر اسدى.
2- سلوک معنوى، تدوین و ویرایش: آقاى اکبر اسدى.
3- خودشناسى براى خودسازى، محمد تقى مصباح یزدى.
لطفا نظرات و سوالات خود را در قسمت نظرات وبلاک راه فضیلت بنویسید برای ورود به وبلاک راه فضیلت روی کلمه راه فضیلت کلیک کنید راه فضیلت
منابع در
1:عن الصادق (ع): «النظر سهم من سهام ابلیس مسموم و کم من نظرة اورثت حسرة طویله«سفینةالبحار، شیخ عباسى قمى، ماده نظر»
2:النهى عن مصاحبة خمسة و محادثتهم و مرافقتهم فى طریق و هم الکذاب والفاسق والبخیل والاحمق والقاطع لرحمه« سفینةالبحار، شیخ عباسى قمىماده صحب»
3:ان هذه النفس لامارة بالسوء، فمن اهملها، جمحت به الى المآثم« الغرر والدرر، باب النفس به نقل از سرالاسراء، استاد على سعادتپرور، ج 1، ص 544، ح 4»
4:اذا شبع البطن طغى« المحجةالبیضاء، ملا محسن فیض کاشانى، ج 5، ص 150»
5:«اذکروا هادم اللذات و منغص الشهوات و داعى الشتات«الغرر والدرر، باب الموت، به نقل از سرالاسراء، استاد على سعادتپرور، ج 2، ص 159»
6:قال رسول الله: کَفَى بِالْمَوْتِ وَاعِظ«جامع السعادات ج 3 ص 38»